Tips voor het kopen van een huis
Je hebt je droomhuis gevonden. Het huis ligt in je favoriete wijk en valt binnen je budget. Het voldoet aan vrijwel al jouw eisen, dus je plant een bezichtiging in om het huis te gaan bekijken. Wees bij een bezichtiging altijd kritisch en let op zaken die veel over een huis vertellen. In deze blog vertellen we welke dingen dit zijn, nuttige tips bij het kopen van een huis dus!
Bezichtiging huis voorbereiden
Een goede voorbereiding is meestal het halve werk, zo ook bij het kopen van een huis. Zorg er dus voor dat je voor jezelf helder hebt waar je op moet letten tijdens een bezichtiging. Plan de bezichtiging altijd overdag. Met daglicht vallen gebreken eerder op en krijg je een idee van de lichtinval. Daarnaast is het ook verstandig om je aankoopmakelaar mee te nemen. Makelaars weten precies wanneer een huis wel of niet in orde is. Neem ook een kladblok en een pen mee, zodat je je gedachten op kunt schrijven en later nog een keer terug kunt lezen.
Niet alleen het huis bezichtigen, maar ook de buurt
Wat altijd slim is om even te doen, is ook de buurt bezichtigen. Je komt immers niet alleen in een huis te wonen, maar natuurlijk ook in een buurt. Pak daarom rustig een uurtje de tijd na je bezichtiging om door de wijk te lopen. Let hierbij op voorzieningen die je belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld winkels of scholen. Maak ook even een praatje met buurtbewoners.
Je eerste gevoel
Het gevoel van binnenkomst vertelt je al vaak een hoop. Noteer dit gevoel gelijk even op je kladblok. Zie je jezelf al settelen in het huis? Let op de indeling en vraag aan de verkoopmakelaar welke muren je eventueel door zou kunnen breken, mocht je dat willen. Tijdens de eerste ronde door het huis hoef je nog niet op scheuren, gaten e.d. te letten. Let vooral op de indeling van het huis.
Eventuele gebreken
Na de eerste ronde ga je nog een tweede keer door het huis. Hierbij is het belangrijk dat je let op zaken die niet in orde zijn. Denk aan scheuren in het plafond of vochtplekken. Vraag altijd hoe de gebreken zijn ontstaan. De verkopende partij is verplicht dit aan je te melden.
Overige tips
Stel kritische vragen. Zo zijn de grootste kostenposten meestal het dak, de fundering, kozijnen en de gevel. Ga na of dit allemaal in orde is. Mocht je nog met vragen zitten na de bezichtiging, bel dan je makelaar. Het is ook altijd mogelijk om nog een tweede bezichtiging in te plannen.