Voortdurend veranderingen in hypothekenland in 2021

Veranderingen bij een eerste hypotheek:

 

Voor wie voor het eerst een hypotheek wil afsluiten, pakken de (fiscale) veranderingen in 2021 per saldo positief uit.

 

Geen overdrachtsbelasting voor de starter(s):

Jonge huizenkopers betalen in 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Dit geldt voor mensen tussen de 18 en 34 jaar. Starters die een duurdere koopwoning zoeken, moeten opschieten: de vrijstelling geldt vanaf 1 april voor woningen met een koopsom tot €400.000. De eerste drie maanden van het jaar was er geen maximum.

 

Doorstromer betaald 2% overdrachtsbelasting:

Kopers van 35 jaar of ouder die zelf in het gekochte huis gaan wonen, betalen in 2021 2% overdrachtsbelasting. Hiermee wil de overheid doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

 

Hogere hypotheek voor de 2 verdieners:

Tweeverdieners mogen in 2021 90% van het laagste inkomen meenemen bij de berekening van de maximale hypotheek. Nu is dit nog 80%. Zij kunnen daardoor meer lenen.

En de koper met een studieschuld? Vanaf 2021 wegen studieleningen minder zwaar mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. De wegingsfactor wordt afhankelijk van de gemiddelde rente over de studielening over de laatste 5 jaar, in plaats van een vast percentage. Ook oud-studenten kunnen hierdoor naar verwachting meer lenen.

 

De nieuwe NHG norm:

Meer huizenkopers komen in aanmerking voor een hypotheek met Nationale hypotheek grarantie (NHG). De kostengrens (in 2020 nog een woningwaarde van €310.000) gaat in 2021 naar €325.000. Kies je voor energiebesparende maatregelen, dan is dit zelfs €344.500. De kosten voor een NHG-hypotheek, die diverse voordelen biedt, blijven eenmalig 0,7% van de hypotheeksom.

NHG biedt een oplossing voor het tijdelijk financieringstekort dat kan ontstaan bij partners van wie de oudste aanvrager de AOW-leeftijd bereikt en de jongste nog niet. Vanaf 2021 mag bij zo’n tijdelijk tekort een werkelijke lastentoets worden toegepast. Dit moet het voor senioren (57 jaar en ouder) eenvoudiger maken om een (aanvullende) hypotheek te krijgen.

 

Veranderingen met een bestaande hypotheek:

Met een bestaande hypotheek moet je in 2021 rekening houden met deze fiscale wijzigingen:

 

Renteaftrek versneld omlaag:

Mensen met een jaarinkomen boven de €68.507 gaan in hun portemonnee voelen dat de hypotheekrente versneld wordt afgebouwd. Het maximale fiscale aftrekpercentage gaat van 46 naar 43.

 

Eigenwoning forfait omlaag:

De belasting over het bezit van een eigen woning daalt. Het zogenoemde eigenwoningforfait, dat wordt opgeteld bij het belastbaar inkomen, gaat van 0,6 naar 0,5% van de WOZ-waarde.

 

Duurder energielabel:

 Wie zijn huis verkoopt, is in 2021 een stuk meer geld kwijt aan het verplichte energielabel voor de nieuwe eigenaar. Kun je dit label online nu nog voor minder dan een tientje bestellen, in 2021 betaal je €190. Dit doordat een energiedeskundige voortaan zelf naar je woning moet komen kijken.

Tot slot mogen de zonneboiler en hr-ketel niet meer als energiebesparende maatregel worden meegefinancierd in de hypotheek.