Tips voor starters
De huizenmarkt is momenteel booming en dat zorgt voor problemen bij starters. Wil je nu je eerste woning kopen, dan heb je het een stuk zwaarder dan pak ‘m beet vijf jaar geleden. Wat is hier de reden van en hoe krijg je het als starter toch voor elkaar om een leuke woning te kopen?
Waarom hebben starters het moeilijk?
In 2012 had 29 procent van de starters voldoende geld om een starterswoning te kopen. Tot vorig jaar was dit percentage al gedaald naar 16 procent. Door de stijgende huizenprijzen zal dit percentage naar verwachting verder dalen tot 13 procent. Niet alleen de hoge huizenprijzen zijn funest voor starters, maar ook huren is steeds duurder geworden. Jongeren hebben te maken met hoge woonlasten, waardoor sparen lastig is. Zonder voldoende eigen spaargeld is het al veel moeilijker om kans te maken op een koophuis. Daarnaast kampen ook steeds meer jongeren met een studieschuld, wat er voor zorgt dat het lastiger maakt een hypotheek af te sluiten.
Ook de strengere regels rondom hypotheken zijn niet in het voordeel van de starters die hun eerste huis willen kopen. Zo moet een starter de kosten koper volledig zelf betalen. Deze kosten liggen vaak boven de € 10.000,--. Je zult er dan ook niet raar van opkijken dat veel starters hun ouders om financiële hulp vragen.
Hypotheek voor starters
Op dit moment is er een historisch lage hypotheekrente, waardoor de woonlasten lager uit zullen vallen. Hierdoor kunnen mensen meer lenen voor hun huis. Voor veel mensen was dit de reden om de afgelopen jaren een huis te kopen. Toch lijkt het erop dat het einde van de lage hypotheekrente in zicht komt. De Europese Centrale Bank heeft namelijk aangegeven hun stimuleringsbeleid af te gaan bouwen, wat ervoor zal zorgen dat de rentes gaan stijgen. Leuk voor de spaarrekening, maar minder leuk voor starters en hun hypotheekrente. De hypotheekrente stijgt dan namelijk mee, waardoor de maandlasten hoger zullen worden en er minder geleend kan worden.
Tips voor starters
Mocht je dus een starterswoning willen kopen, dan kun je wel wat tips gebruiken om dit wat makkelijker te maken. Begin allereerst tijdig met sparen. Hierdoor heb je alvast een buffer, wat het hele verhaal toch iets eenvoudiger maakt. Zorg er daarnaast ook voor dat je een overzicht hebt van je schulden. Los je studieschuld zo snel mogelijk af, hierdoor heb je meer ruimte voor een hypotheek. Ga ook eens alvast om tafel met onze adviseurs, zij kunnen je meer informatie verstrekken over hypotheken en je eerste starterswoning. Mocht je nog niet voldoende middelen hebben om je eerste huis te kopen, dan kun je ook altijd nog met je ouders overleggen of zij bij willen springen.